ONLY TEARS


  • Free your heart from hatred
  • Free your mind from worries
  • Live simply
  • Give more
  • Expect less
    Instagram : PERFECCIONAR
    Wechat : the-akmal
    Facebook : Asyrahtul Akmal









  • Skins: Mayra
  • Help: Amiraa
  • Owner: Akmal
  • Kena tinggal.
    2014/03/03 | 7 Comments
    Assalamualaikum :)


    Sejak masuk bulan Mac nih, Akmal asyik nangis. Nangis. Nangis. Nangis. Entah kenapa tetiba ja Akmal cengeng sangat. Feeling terlebih. Sikit-sikit nak terasa. Dah tak tough macam dulu *Eh? Tough ke?* Hmm.. Tough lah sangat!

    Haritu, masa helmet Akmal hilang pun, Akmal nangis. Kelmarin pun Akmal nangis. Harini pun Akmal nangis. Harini nangis sebab apa? Sebab kena tinggal dengan parents. Cengeng gila, kann? Kena tinggal aje pun.

    Ceritanya macam ni. Pagi tadi Akmal mintak ibu call ofis sekolah lama, nak mintak sijil berhenti sekolah dengan sijil kadet polis. Pastu Akmal blah pergi sekolah. Bila Akmal balik dari sekolah, ibu ngan abah tak ada. Rumah berkunci. Nasib baik ada spare kunci rumah sekali dengan kunci motor. Akmal rasa laparr sangat sebab kat sekolah tadi Akmal tak makan apa-apa pun. Breakfast pun dak. Ingat boleh laa nak breaklunch kat rumah dengan ibu and abah. Tapi bila Akmal balik, rumah berkunci, ibu and abah takda kat rumah, nasi and lauk apa pun tarak. Okayy..

    Akmal masuk bilik, dengan kredit yang masih berbaki sehinggit lebih, Akmal call ibu.

    Akmal : ibu ngan abah pi mana?
    Ibu : Hehehehe... Ibu ngan abah ada kat padang besar ni. Adik tak jumpa kakngah ka kat sekolah tadi? Dia tak habaq apa-apa? Whattt? Padang besar? Adik Akmal sekolah sesi petang. Dia tak pi jumpa Akmal pun!
    Akmal : Adik tak jumpa akak pun tadi. Dia tak habaq apa-apa pun.
    Ibu : Ibu pesan kat dia suruh habaq kat kakngah, suruh makan siap-siap kat sekolah.

    Wah, hebat. Wah wah, hebat hebat. Makan kat sekolah? Dompet pun tinggal kat rumah. Duit sesen pun Akmal tak spare dalam beg. Dah laa helmet hilang. Pergi sekolah pun tak pakai helmet. Balik sekolah, ikut jalan kampung sebab nak elak dari bertembung dengan Mr. JPJ. Dah la panas terik, 'makan' pulak asap debu lori, jalan kampung pun berbatu-batu berlopak ntah hapa-hapa. Berharap, semua 'dugaan' tu dapat dilepaskan dengan breaklunch bersama parents tapi hampa.

    Bukannya Akmal tak biasa dengan semua ni. Akmal dah biasa dah pun. Balik sekolah penat-penat pastu takda sapa kat rumah nak lunch sekali sebab ibu ngan abah kerja. Memang banyak kali dah jadi kat Akmal. Akmal faham laa ibu ngan abah jarang ada kat rumah sebab kerja. Pernah one day tu, minggu balik dari asrama and kebetulan hari tu Akmal balik rumah dari asrama *Akmal pernah stay kat asrama kayy* Akmal puasa and I've told my mom that I am fasting on that day. Tapi bila Akmal balik, Akmal buka tudung saji atas meja, tadak apa pun. Padahal masa tu, Akmal sampai rumah lambat, nak masuk waktu berbuka dah. Tapi... Air mata pun mengalir. Last-last, Akmal buka puasa dengan maggi ja la.

    I don't know whyy, Akmal jadi seorang yang cengeng sangat-sangat! Kalau tidak, bukan main keras lagi Akmal nak nangis. Hati batulah katakan. Urmm.. Pasal helmet Akmal yang hilang tu, abah tau dah. Kantoi dengan abah sendiri. Kantoi pada hari yang sama. Akmal ingat nak rahsiakan pasal ni. Tapi kantoi bila abah masuk bilik sebab nak tanya lauk untuk lunch nak makan lauk apa, tapi abah nampak Akmal nangis atas katil. He asked me why and I've to told him the truth. Takkan Akmal nak tipu, jawab tadak apa. Padahal dah terang-terang Akmal nangis. Luckily, abah tak marah.Abah cakap, nanti beli baru. Huhu.. Nasib baik. I do not sure whether my mom has know about this. Rasanya ibu dah tahu. Thanks to bloggers yang concern pasal tu. Ada yang komen dan tinggal kata-kata semangat untuk Akmal. I appreciate it soooo much. *hahaha, mengada*

    p/s : Sabtu ni merentas desa *jyeahhh* and few days later dah mula monthly test -.-" Akmal tak prepare apa pun lagiiii!

    Kbabaiii

    Blogger Miss Boo said...

    mmg ati da sedih n xdpt tanggung g 2... datz y nangess... hihii

     
    Blogger Naniey Jemiey said...

    sabar yaa dik..jangan asyik nangis..nanti diri jadi lemah...kuatkan semangat...

     
    Blogger Nurulee said...

    ala comelnya. sensitip nya dia. tapi part bukak puasa dengan maggi tu memang sedih. and act i'd experienced somthg like tht. memang sedih wuuuu. em em.

     
    Blogger Anis Aisyah said...

    akak akmal budak cengeng? hehehe sep skit! anis pun sama, ade bdk kelas main dekat dlm kelas, main bola sepak. then bola tu terkene kepala anis. mase tu air mata dh nak terkeluar. argh cengeng giler. bdk tu langsung x minta maaf. ciss

     
    Blogger Asyrahtul Akmal said...

    @Miss Boo : Hehe. Akmal dah biasa kena tinggal tapi entah kenapa tetiba ja air mata nak berjuraian. Haesyy
    @Naniey Jemiey : Hhehe.. Thanks :) Akmal akan tough balik! yeah~!
    @Nurulee : Sedih kan kalau bukak puasa dengan maggi? Hmm. Yang tu memang tak boleh lupa. hahaha
    @Anis Aisyah : Bola sepak kena kepala anis? Why not Anis sepak balik bola tu kat kepala dia? haha. Baru padan muka dia :3

     
    Blogger Nurul Syahada said...

    Alahai siannyaaa .akmal tamo nangis2. mcm mne nak jadi awet muda mcm ni. nanti hilang seri kat muka tu .cool kayy :D

     
    Blogger Phylo said...

    part yang makan maggi tu sedih.. sama la dengan phylo.. masa form 3 dulu selalu jugak makan maggi sebab abah dengan umi sibuk kerja.. phylo balik pun dengan bas.. naik dengan moto memang tk ahh.. lesen tkdak.. hmm... nak g beli nasi pun susah

     

    Post a Comment