ONLY TEARS


  • Free your heart from hatred
  • Free your mind from worries
  • Live simply
  • Give more
  • Expect less
    Instagram : PERFECCIONAR
    Wechat : the-akmal
    Facebook : Asyrahtul Akmal









  • Skins: Mayra
  • Help: Amiraa
  • Owner: Akmal
  • Ceramah motivasi dengan Dr. Shukri Abdullah.
    2014/01/25 | 2 Comments

    Assalamualaikum :) Haiii u'olls

    Pagi ni Akmal pergi dengar ceramah dekat Dewan Agrenas Petronas, Petronas Fertilizer Chemical (PFCK), Kedah. Walaupun harini hari jumaat dan merupakan hari cuti, Akmal sanggup korbankan hari cuti sekolah Akmal tau! Hahaha. Mana mungkin Akmal tak join ceramah tu.  Rugi gilaaaa weh kalau tak join! Penceramah terkenal tuuu. Sebelum ni, cuma boleh tengok through television jaa. Tapi harini, Akmal boleh dengar ceramah dia face to face. Moreover, ceramah tu free untuk budak sekolah (sekolah yang terpilih sahaja) dan anak-anak staff PFCK. Kalau untuk orang luar, maybe kena bayar lebih kurang RM250.

    Dr. Shukri Abdullah, seorang pakar motivasi yang famous amous :D

    So, maybe post kali ni agak bermakna and full of informations sebab Akmal rasa macam nak share input yang Akmal dapat. Tapi Akmal ringkaskan aje la eh. Post kali ni pun agak sesuai untuk student yang lambat pick up macam Akmal ni. Banyak jugak laa Akmal dapat masa attend ceramah ni. Dalam ceramah ni pun, banyak kata-kata semangat yang disampaikan. Antara input yang di sampaikan :

    4 petanda kemahuan kuat berjaya

    1. Belajar tanpa disuruh
    2. Ikhtiar cari pelbagai cara untuk meningkatkan prestasi
    3. Katakan "TIDAK" kepada perkara yang tidak penting
    4. Terbuka kepada teguran ibu bapa dan guru
    Apabila tak faham apa yang cikgu ajar :
    1. Kelas akan menjadi boring
    2. Kerja sekolah tak boleh buat
    3. Topik seterusnya sukar difahami
    4. Mula mengantuk dalam kelas
    5. Mula give-up!
    Untuk mudah faham :

    • SEDIA AWAL *sebelum kelas* - Membaca terlebih dahulu perkara-perkara penting yang bakal diajar oleh guru
    • TUMPUAN 100% *semasa kelas* - Mata ; tengok, Telinga ; dengar, Mulut ; diam dan duduk tegak
    • ULANG KAJI *selepas kelas* - 80% akan hilang dalam masa 24 jam sekiranya tidak melakukan ulang kaji

    3 kehebatan guru :

    1. Pakar subjek
    2. Kaya dengan pengalaman
    3. Bijak membantu
    Cikgu ajar kurang memuaskan. Ambil tindakan positif!
    1.  Buat sedia awal
    2. Lebihkan tumpuan
    3. Dapatkan bantuan guru selepas kelas
    4. Lebihkan usaha untuk subjek itu
    Tuisyen? Penting atau tidak.

    Ya - Sekiranya kita serius untuk perbaiki prestasi
    Tidak - Jika sekadar ikutan atau niat untuk cari pakwe / makwe

    Boleh dengar music semasa stadi?

    Ya - Sekiranya dengar music instrumental *tanpa vocal* at low volume
    Tidak - Sekiranya music tu ada vocal sebab akan mengganggu tumpuan kita untuk belajar. Asyik nak nyanyii saja

    Masa terbaik study

    • Awal pagi
    • Lewat malam
    • Waktu petang

    Sebenarnya, ikut pilihan masing-masing  asalkan tidak menjejaskan tumpuan dalam kelas keesokan harinya

    Berapa lama study sebelum rehat sejenak?

    Study 45-60 minit *fokus habis-habisan*. Rehat 5-10 minit. Study mesti diselang-seli dengan rehat sejenak!

    "Saya bukan yang paling bijak juga bukan yang paling berbakat. Saya berjaya sebab saya berusaha dan usaha dan usaha dan terus berusaha." -Sylvester Stallon-

    Hahaha! Sempat lagi kami posing hokehh. Love them much much :D

    Labels: , , , , , , , ,

    Blogger Mohd Syarizwan said...

    thanks for the knowledge.. huhu.. sgt bermanfaat utk student.. skolah kt mne??

     
    Blogger Asyrahtul Akmal said...

    Welcome :) Well, sharing is caring right? hahaha! sekolah kat kedah

     

    Post a Comment