ONLY TEARS


  • Free your heart from hatred
  • Free your mind from worries
  • Live simply
  • Give more
  • Expect less
    Instagram : PERFECCIONAR
    Wechat : the-akmal
    Facebook : Asyrahtul Akmal









  • Skins: Mayra
  • Help: Amiraa
  • Owner: Akmal
  • Syukur
    2014/02/21 | 5 Comments

    Assalamualaikum :D

    Alhamdulillah, Akmal sangat bersyukur sebab Allah masih mengizinkin Akmal hidup di muka bumi ni. Masih diberi peluang untuk menghirup oksigen dan berjumpa dengan orang-orang yang Akmal sayang. Bersyukur jugak sebab sempat update post kat blog! Hahahaha.

    Umur Akmal dah genap 17 tahun jam 12.21 p.m tadiiii :D Happy birthday to me~ Well, everybody grows older day by day, right. Oh-Em-Ji! Seventeen already?! Nooooooo~! Akmal dah tua *buat terok* Hmm. SPM, musuh utamaku. Benci -.- Perlu sangatka ambik SPM tu? Tak suka laa.

    Agaknya la kan, macam mana anak-anak yatim yang dah takdak ibu ayah sambut birthday depa? Mesti sedih kan? Masa ibu ngan abah wish kat Akmal tadi pun, Akmal rasa nak menangis dah. Apatah lagi anak-anak yatim. Lagi sedih kalau dia tak pernah sambut ngan parents dia.

    Apa perasaan anak tunggal sambut birthday eh? Seronok sebab parents dia boleh wish kat dia sorang ja? Atau dia rasa kesunyian sebab tak boleh nak sambut dengan somebody yang bergelar kakak, abang atau adik. Akmal ada seorang abang and seorang adik perempuan. Both of them wished me and I am so happy. Akmal tak boleh bayangkan kalau Akmal anak tunggal, sambut birthday just dengan parents ja. Mesti quite boring, kan?

    Macam mana pulak anak-anak yang dekat Gaza sana? Perang sana sini. Kita sambut birthday dengan kek, baling tepung telur bagai, depa pulak 'main' dengan peluru hidup, bom dsb. Tapi Allah dah janjikan depa sebagai para shahid. Syurga menanti. Subhanallah... Alangkah bahagianya kalau meninggal dalam keadaan syahid pada hari kelahiran kita :')

    Macam mana anak-anak kat negara miskin sana sambut hari jadi? Tiada makanan, tiada baju baru, apatah lagi hadiah yang hebat-hebat. Ada makanan pun sejemput. Itu pun perlu berebut. Orang kita pulak, kalau boleh buat birthday party, makan sampai berlori-lori. Makan sampai boleh mati kekenyangan. Air bermacam-macam perisa, berbagai warna. Anak-anak Somalia cuma minum air paip, kalau terdesak sangat, ada yang minum air kencing sendiri. Kita yang tahu pasal ni, boleh la cakap "Euw, geli gila nak minum air kencing. Kotor kot. Tak da selera aku nak minum." Tapi tu la hakikatnya. Tu pun tak mau bersyukur lagi bila ibu masak lauk ikan goreng dengan kicap ja. Sekurang-kurangnya ada jugak benda yang nak dimakan.

    I am soooooooo grateful because I can celebrate my birthday with my lovely family, my siblings, my friends. Dapat sambut birthday dalam keadaan yang aman damai, tak perlu lari menyorok dari hujan peluru yang membunuh, makan kek birthday yang creamy, fluffy and gemuk handmade by ibu, dapat hadiah dari kawan-kawan and my parents. Hadiah kasih sayang


     
    My mom made this cake for meeeeee :D Yummy, makin gemuk laa Akmal ~(-.-)~


    My friend gave this frame to me :D Just a simple gift but it is very meaningful to me XD

    Akmal berharap semoga hari kelahiran Akmal yang ke-17 ni, banyak rezeki yang masuk dan semua urusan akan dipermudahkan oleh Allah S.W.T. 9A's for SPM maybe. Amiiin~

    Labels: , , , , ,

    Blogger Lollipop Manis said...

    hepi bufday akmal. may allah bless u :)

     
    Blogger Nur Hamizah said...

    Sanah helwah dik :D Semoga menjadi anak yang solehah dan sentiasa dalam lindungan rahmat Allah. Aamiin ^_^ Betul tu dik. Jadi, didik diri supaya jadi manusia yang sentiasa bersyukur. Insyaallah.

     
    Blogger Asyrahtul Akmal said...

    Thank youuuu :)

     
    Blogger Nurulee said...

    happy birthday akmal. may be blessed.
    wish you all the best for spm. peace. hahaha.

     
    Blogger Asyrahtul Akmal said...

    Thank you kak @nurulee :)

     

    Post a Comment