ONLY TEARS


  • Free your heart from hatred
  • Free your mind from worries
  • Live simply
  • Give more
  • Expect less
    Instagram : PERFECCIONAR
    Wechat : the-akmal
    Facebook : Asyrahtul Akmal









  • Skins: Mayra
  • Help: Amiraa
  • Owner: Akmal
  • Mimpi diseksa.
    2014/04/04 | 7 Comments
    Assalamualaikum w.b.t


    Hai alls :) Sihat? Today's topic is about dream. Haha. Mesti semua pernah mimpi masa tidur, kan? Tipu laa kalau tak pernah bermimpi masa tidur. Tak kisah la mimpi jatuh longkang ka, ferarri jatuh dari langit sebijik dua ka, kahwin ngan anak raja ka. Hmm. Tu mimpi masa zaman kanak-kanak berhingus ja. Hahaha.

    Akmal nak share pasal mimpi Akmal. Actually, mimpi ni agak lama. Ada laa dalam sebulan dua yang lepas. Mulanya nak share, tapi asyik tangguh dan tangguh dan tangguh. Akhirnya terlupa.

    Satu hari tu, Akmal tengok Halaqah kat tv. Masa tu, tajuk Halaqah ialah "Persoalan Dua Malaikat - Bahagian II". Akmal tak tengok bahagian I. Akmal jarang tengok tv dah sekarang. Tapi masa tu, Akmal lepak kat rumah kawan. Tengok tv kat rumah dia. Pastu nampak iklan pasai Halaqah ni. Macam best. Malam tu, Akmal tengok kat tv. Tengok sikit ja. Pastu Akmal tidur.

    Guess what. Malam yang sama, Akmal mimpi. Ada satu kubur dan kubur tu berapi. Api tu marak sangat. Kat sebelah kubur tu pulak, ada seorang lelaki berjubah serba hitam sambil pegang tongkat yang panjangnya sama tinggi dengan bahu lelaki tu. Lelaki tu cuma berdiri sebelah kubur tu. Dalam kubur tu pulak ada seorang jenazah dan jenazah tu sedang menjerit kesakitan. Boleh imagine macam mana? Akmal takut.

    Kata orang, mimpi tu mainan tidur. Tapi mimpi macam ni takkan mainan tidur kot? Esoknya, Akmal pi sekolah. Akmal cerita kat kawan Akmal, Aiman and Wani. Depa dua terkejut. Aiman cakap, "ada petunjuk apa-apa paa." Ya ka? Wallahu'alam..

    Mungkin Allah nak bagi peringatan melalui mimpi untuk Akmal. Akmal pun bukan baik sangat. Kadang-kadang terbabas jugak waktu solat walaupun umur dah 17 tahun. Tak jaga mata, tengok maksiat sana-sini. Tak tutup aurat dengan sempurna. Mulut asyik mengumpat pasal orang lain, bajet diri sendiri dah bagus dah baik dah suci macam malaikat padahal dok menyetan ntah apa-apa. Telinga asyik dengar perkara haram. Tangan kaki tak digunakan dengan baik ke jalan Allah. Astaghfirullahal azim... Bila difikirkan balik. Betapa banyaknya dosa dengan orang sekeliling. Kekadang kita sakitkan hati dia tanpa sengaja. Orang yang paling dekat dengan kita, ibu ayah. Renungkan balik.

    Ini cerita betul. Akmal tak copy paste dari mana-mana. Mimpi ni betul-betul jadi kat Akmal. Terasa hati nak share kat blog. Sebagai peringatan untuk diri sendiri. Perbaiki diri untuk jadi umat Islam yang sempurna. Ingat, dunia dah hampir kiamat.

    Sekian. Wassalam.

    Kbabaiii.

    Blogger Nurin Zunah said...

    Allah datangkan peringatan melalui mimpi. Untunglah. Sebab tak ramai orang dapat mimpi cam tu. :D jom kejar syurga!! :)

     
    Blogger Asyrahtul Akmal said...

    :) at first, takut jugak. Tapi bila fikir balik, mungkin betul Allah nak bagu petunjuk

     
    Blogger Ain Nafisha said...

    Fisha pun ada juga mimpi macam tu. Sama juga macam Akmal, at first takut lepas tu fikir, mungkin Allah nak bagi peringatan dekat kita jangan lalai hidup di dunia ni dan Allah nak bagi petunjuk dekat hamba dia :)

     
    Blogger Asyrahtul Akmal said...

    Kan :) Allah sayangkan hamba-Nya.

     
    Blogger Mazni Munawar said...

    takutnya baca pasal mimpi akmal ni, hmm.. moga kita sama2 muahasabah diri, Allah nak bagi peringatan utk kita tu.. :'(

     
    Blogger Asyrahtul Akmal said...

    Akmal pun takut jugak. Kekadang teringat pasal mimpi ni. Tengah cuba untuk berubah menjadi seorang muslimah yg lebih baik :)

     
    Blogger Ayuni Sara said...

    klu masuk blog akmal kn, sllu silap nak tekan komen..hihi. keliru, nanti pndai2lah akmal yee. btw da follow akmal. follow cp lak yee ;)

     

    Post a Comment