ONLY TEARS


  • Free your heart from hatred
  • Free your mind from worries
  • Live simply
  • Give more
  • Expect less
    Instagram : PERFECCIONAR
    Wechat : the-akmal
    Facebook : Asyrahtul Akmal









  • Skins: Mayra
  • Help: Amiraa
  • Owner: Akmal
  • Think first.
    2014/12/14 | 1 Comments
    Assalamualaikum w.b.t

    Akmal dah daftar untuk lesen kereta. So, esok dah boleh start belajar bawa kereta. Agak takut ekcelii. Risau laa. Kereta tak macam motor. Kereta ada empat tayar. Motor ada dua. Kalau bawa motor tak takut sangat sebab boleh agak jarak tayar tu dengan lopak ka apa ka. Tapii kereta -.-" Kelmarin ada belajar bawa kereta dengan abah. Abah bawa berlatih dekat tapak pasar malam. Jauhh dari rumah. Puas hati. Kat situ laa Akmal belajar reverse, buat no lapan, blablabla.. Seronok laa jugak. Itu pun kena marah ngan abah sebab langgar lubang. Hahaha. Bukannya Akmal perasan pun. Hmmm. Risau untuk esok. Esok first time nak belajar dengan entah sapa-sapa. Haehh. Mintak-mintak la dia tak garang.

    Cuti sekolah macam nii, Akmal banyak habiskan masa dengan baca novel dan komik. Kerap jugak chat ngan kengkawan untuk lepaskan rindu. Wani cakap, result SPM keluar 17 Februari 2015. Dia tahu dari pakwe dia. Pakwe dia tahu dari pelatih PLKN. What daaa.. Awal gila! Haritu cakap 3 mac 2015. Ishhh. Bulan februari?! T___T Tak bersemangat nak sambut birthday. Ohmaiigaaaaaadd~

    Akmal baru tahu antara penyebab mata rosak ialah kandungan gula dalam darah tinggi. Sebab tu laa pesakit diabetes boleh buta. Sebab kandungan gula dalam darah sangat tinggi. Mata Akmal rabun. Tapi Akmal malas nak pakai spek mata. Rimas laa nak pakai. Ada jugak tanya ibu, macam mana nak kurangkan kandungan gula dalam darah. Ibu cakap, kena kawal pemakanan. Kawal pemakanan?! Thats mean, Akmal kena kurangkan makan jajan laa. Alaaaaaa.. Susah laa macam ni. Tapi tak apa la. demi kesihatan mata dan kesihatan segala-galanya, Akmal sanggup!

    Haritu ada laa berdebat dengan ibu pasal pekerjaan as a nurse.

    Ibu : *membebel kat abah pasal ubat antibiotik dan ubat-ubat lain yang abah patut makan*
    Akmal : Nasib baik ibu kerja nurse. Tau laa jugak pasal ubat-ubat ni. *sengih sambil suap nasi lemak*
    Ibu : Nurse boleh jadi cikgu dak?
    Akmal : Boleh
    Ibu : Cikgu boleh jadi nurse dak?
    Akmal : boleh la kut kalau cikgu tu ajar subjek sains dan bio
    Ibu : Nurse boleh jadi tukang kebun dak?
    Akmal : Boleh
    Ibu : Tukang kebun boleh jadi nurse dak?
    Akmal : Dak, tak boleh.
    Ibu : Haaa, tengok. Nurse boleh buat banyak kerja. Tuu pun duk hina kerja nurse lagi.
    Akmal : *diam sambil berfikir*

    Ibu cakap macam ni sebab ada jaa manusia-manusia kat luar sana tu asyik dok pandang selekeh dengan pekerjaan nurse. Bila Akmal fikir balik, memang betul pun apa ibu cakap. Akmal pun pernah jaa jumpa dengan manusia yang kuwahajo yang suka pandang selekeh dengan kerja nurse. Dia cakap nurse ni buat kerja lambat la, buat kerja kasar la, itu la ini la.. Bila Akmal dengar, agak berdesing laa jugak telinga ni. Nak penampar, kesian pulak. Manusia macam ni memang tak reti bersyukur. Kalau dia nak komplen bagai itu ini, kenapa dia tak buat ja kerja tu sendiri. Banyak songeh pulak.

    Maksud Akmal, tak payah nak komplen sangat kalau tak puas hati dengan cara orang tu buat kerja. Mungkin prosedur untuk dia berkerja memang macam tu. Kita tak tahu macam mana prosedur dia, baik kita diam. Cuba bayangkan kalau kita sendiri yang kena buat kerja tu, pastu tetiba ada orang komplen yang kita ni buat itu salah ini salah padahal dia tak pernah buat kerja tu pun. Atau dia tak tahu pun yang kita tengah ikut prosedur bekerja untuk laksanakan tanggungjawab kita. Mesti bengang kan? Lain kali, sebelum bercakap, fikir dahulu. Mungkin bos dia suruh dia buat macam ni. Cuba la positifkan sikit otak tu. Kalau tak, macam mana nak maju.

    Nak chaww. Kbabaiii.

    Blogger Nur Inani said...

    bawak kereta elok elok ^__^

     

    Post a Comment